Košarica
0,00 €

Energijske pijače – škodljivost

Energijske pijače - škodljivost

Energijske pijače imajo slab sloves. Strokovnjaki zadnja leta močno svarijo pred njihovimi škodljivimi učinki. Pa so res tako zdravju nevarne? Nove raziskave kažejo, da lahko samo ena energijska pijača ovira delovanje krvnih žil.

Naslednjič, ko se počutite zaspani, preskočite energijsko pijačo in namesto tega pojdite na kavo ali si privoščite polurni spanec. Pretekle raziskave so pokazale, da energijske pijače prispevajo k razkrajanju zobne sklenine, vsebujejo velike količine sladkorja in kofeina ter se pogosto uporabljajo kot pijača za mešanje z alkoholom, kar ima nevaren učinek zmanjšanja zaspanosti, ne pa pijanosti, zaradi česar se povečajo možnosti za tvegano vedenje, ki ima lahko zelo hude posledice. Energijske pijače so povezane tudi s srčnimi, živčnimi in želodčnimi bolezenskimi stanji ter z okvaro jeter.1

Če vsi ti šokantni in skrb vzbujajoči podatki niso dovolj, da bi vas odvrnili od pitja energijskih pijač, bi to lahko storila majhna nova študija podjetja UT Health v Houstonu2. Raziskovalci so ugotovili, da lahko zaužitje že ene energijske pijače negativno vpliva na delovanje krvnih žil. Dr. John Higgins je opazoval 44 zdravih študentov medicine, ki niso kadili in so bili stari 20 let. Njihova endotelna funkcija (obloga krvnih žil) je bila testirana, preden so zaužili 700 ml energijske pijače in 90 minut po zaužitju.

energijske pijače - škodljivost

“Po eni uri in pol po zaužitju energijske pijače so raziskovalci pregledali dilatacijo (razširjenje) žil, z ultrazvočno meritvijo, ki kaže na celotno zdravje krvnih žil. Ugotovili so, da je bila razširjenost žil pred zaužitjem energijske pijače povprečno 5,1 odstotka v premeru, po zaužitju je padla na 2,8 odstotka premera, kar kaže na akutno poslabšanje delovanja žil.”

Dilatacija je pomembna, ker omogoča pretok krvi skozi arterije in hkrati olajša delo srcu, saj mora v nasprotnem primeru srce močneje delati zato, da črpa kri skozi arterije. Dilatacija poleg tega znižuje krvni tlak. Higgins in njegovi kolegi menijo, da je tak učinek energijskih pijač na endotelij zaradi kombinacije sestavin, ki vključujejo kofein, tavrin (aminokislina), sladkor in rastlinske stimulante.

Glede na to, da so energijske pijače najpogosteje uporabljeni prehranski dodatki v Združenih državah Amerike, pri čemer jih skoraj tretjina najstnikov med 12 in 17 letom redno uživa, so te ugotovitve skrb vzbujajoče, kljub temu da je bila raziskava narejena na zelo majhnem vzorcu.

Zdrava alternativa energijskim pijačam

Energijske pijače bi morali popolnoma črtati iz svojega prehranskega režima in aktivno delati na tem, da se navadite na uživanje zdravih alternativ. Za energijo lahko poskrbite tako, da zaspite pred polnočjo in spite od 7 do 9 ur, da ste telesno aktivni, da imate hobije, s katerimi se boste učinkovito borili proti vsakdanjemu stresu.

Namesto energijskih pijač vam priporočamo uživanje navadne vode s kapljicami WATER DROPS:

Če se vam kozarec vode zdi preveč dolgočasen, mu popestrite okus z odličnimi kapljicami Water Drops. Kapljice Water Drops so ekskluziven izdelek, ker naravnega in hkrati brezenergijskega sladila z okusom, namenjenega obogatitvi vode, ki ne bi vsebovalo nikakršnih umetnih sladil in umetnih dodatkov (arom, okusov itd.) ter se ob tem ponašalo celo s certifikatom o odsotnosti gensko spremenjenih organizmov, doslej v Sloveniji ni bilo na voljo. Na voljo je kar 6 okusov:

  • Gozdni sadeži
  • Tropski sadeži
  • Jagoda in kivi
  • Limona in limeta
  • Mango in breskev
  • Malina z limonado

Namesto energijskih pijač pijte lahko pijete tudi nesladkane čaje, nesladkano limonado in kompote. Če vam nesladkani čaji in limonada ne gredo zlahka po grlu, potem jih lahko sladkate s SunStevio, ki je naravno in brezkalorično sladilo iz 100 % stevije.

SugarSweet naravna sladila brez kalorijLahko jih sladkate tudi s SugarSweet, ki je zdrav nadomestek sladkorja, saj je naraven, brez kalorij in brez glikemičnega indeksa (G.I. = 0). Je enake strukture kot sladkor in sladkor nadomešča tudi po okusu!

Tretja alternativa so lahko kapljice Sweet Drops Stevia.

Sweet Drops so ekskluzivni izdelek, ker so naravni in brez GSO! Kapnite naravno sladko kapljice Sweet Drops v vašo hrano, smoothije, jogurt ali vodo naredite svoje obroke in napitek okusnejši na naraven način brez kemikalij ali sladkorja.

Naravno sladilo Prehrana SweetLeaf Zdravje
Nazaj
9 nasvetov za uporabo medu manuka v lepotne namene
Naprej
4 presenetljive lastnosti medu